Een interview met T-Mobile over Quebble

Wist je dat er per week wel tot 18 volwassenen betrokken zijn bij het opvoeden van je kind? Ik ook niet. Kun je je dan ook voorstellen dat het niet eenvoudig is om iedereen geregeld te spreken? Ik wel.

Natuurlijk zijn er mogelijkheden om dit op te lossen. Je kunt alle betrokkenen elke dag bellen, maar dit is niet direct voor iedereen haalbaar (licht understatement). De meeste gebruikte oplossing tussen ouders, leraren, hulpverleners en begeleiders is een heen-en-weer-schriftje. De ouder schrijft iets op, dat wordt gelezen door de juf, en die schrijft iets terug. Let wel, het is 2016. Dit zou met de huidige technologie veel efficiënter moeten kunnen?

En nu voel je ‘m al aankomen, daar is nu een oplossing voor. Quebble, een online heen-en-weerschriftje. Klinkt heel simpel, maar dat zijn de beste ideeën wel vaker. Een gesloten social medium waar iedereen ‘rond’ een kind is aangesloten en de mogelijkheid heeft om dingen te delen. Denk aan foto’s die de ouders uploaden over het weekend, waar de juf of meester in de les direct op kan aanhaken, en op kan reageren.

Een mooi praktijkvoorbeeld komt van Boris, vader van Lonneke. Zij heeft het syndroom van Down en hierdoor heeft zij veel begeleiding via verschillende instanties. Boris vond het lastig om met iedereen effectief contact te hebben, terwijl dit juist erg belangrijk is in de situatie van Lonneke.

“Onze dochter Lonneke krijgt vanaf dit jaar een zakcentje mee om iets in de schoolwinkel te kopen. De eerste week kwam ze dolgelukkig thuis met een bellenblaas. De week erna kwam ze met lege handen thuis, ondanks dat ze weer een klein bedrag meekreeg. Toen ik haar vroeg waarom ze niets had meegenomen, had ze het over verf, maar echt wijs werd ik er niet van. Voor iedere ouder herkenbaar, maar zeker voor ouders met een kind met een beperking.

Door Quebble kwam ik er alsnog achter wat Lonneke bedoelde met verf. In de Quebble-app had juf Anneloes namelijk een foto geplaatst van potjes verf waar bijstond dat ze die graag wilde kopen. Hier moet ze alleen vier weken voor sparen en daarom had ze niets gekocht in de schoolwinkel. We kunnen nu samen met Juf Anneloes Lonneke leren sparen voor iets wat ze graag wil hebben. Quebble werkt dus echt! Ouderbetrokkenheid in de digitale wereld.”

Om deze YouTube video af te spelen, dient u akkoord te gaan met het plaatsen van YouTube cookies. Door te accepteren verkrijgt u toegang tot content van YouTube, een dienst via een derde partij.

YouTube privacy policy

Als u akkoord gaat, wordt uw keuze opgeslagen en zal deze pagina opnieuw geladen worden.

Quebble is een digitaal platform dat gratis beschikbaar is. Je kunt via Quebble.com of via de app voor iOS of Android de dialoog aangaan met school, kinderopvang of andere professionals. Als ouders ben je de eigenaar van het digitale schriftje van je kind(eren). Jij bepaalt dus wie toegang krijgt of niet. Zo blijft alle communicatie te allen tijde beschikbaar voor ouders, ook wanneer het kind na een jaar een andere docent krijgt.
Scholen zijn zeker geïnteresseerd in dit soort oplossingen, maar het vergt altijd overredingskracht om deze manier van communiceren te omarmen. Quebble helpt ouders en scholen graag om de blokkades te bespreken en oplossingen te vinden.